Update bestuur: onderhoud, tuin en duurzaamheid

Beste bewoners,

Op 9 maart heeft de ALV in kleine kring online plaatsgevonden. De notulen zijn verspreid. Een ALV via volmachten is verre van ideaal, maar was gegeven de bijzondere omstandigheden het enige alternatief. Vergaderen via belverbinding kan, maar stemmen op afstand is volgens wetgeving vooralsnog niet toegestaan. De ALV-besluiten zijn inmiddels omgezet. In deze update informeren we u over de voortgang daarvan en ontwikkelingen rond duurzaamheid.

We verspreiden deze update via de beheerder én de website. De website wordt de laatste tijd minder intensief gebruikt. De website is door bewoners opgezet als platform voor communicatie met en tussen bewoners. Om daar invulling aan te geven worden bestuurszaken weer via de website verspreid. Als u nog geen toegang heeft, of uw inloggegevens kwijt bent, kunt u via www.paleisopdeheuvel.nl een account aanvragen (invulveld achter drie horizontale streepjes rechtsboven).

Onderhoud

Al het onderhoud waarmee de ALV heeft ingestemd is in opdracht gegeven. Het sauswerk aan het interieur van de nieuwbouw en het schilderonderhoud aan het toegangshek van de tuinpoort en het valhek aan parkeerplaats-zijde zijn al uitgevoerd. De renovatie van de poeren voor Heselbergherweg 13 wordt uitgevoerd in mei. Het reinigen van de ventilatiekanalen van de nieuwbouw en het onderhoud van de poederblussers vinden plaats voor de zomer.

Bewoners worden verzocht onderhoud dat mogelijk voor rekening van de VvE komt niet zelf in opdracht te geven. Ga hiervoor eerst in gesprek met het bestuur. Het is belangrijk vooraf te bepalen waar de kosten vallen, wie de werkzaamheden in opdracht behoort te geven, welke leveringsvoorwaarden moeten gelden en waar facturen aan moeten voldoen.

Tuin

De ALV heeft ingestemd met extra budget voor tuinonderhoud in ‘21 en opname van het tuinonderhoud in het MJOP. Met de extra gelden is de VvE in staat, met de tuincommissie in regie, de tuin toekomstbestendig te maken. De hovenier adviseert de tuincommissie over het verzorgen, vervangen en verdichten van beplanting, passend bij de bodemgesteldheid. De bodem onder het paleis is schraal en bewatering blijft een punt van aandacht. Op diverse plaatsen wordt dit voorjaar de beplanting verdicht, onder andere op de wal naast de ingang van het binnenterrein. Zodra nachtvorst kan worden uitgesloten wordt de grasmat aan drie zijden van het monument verbeterd. Er wordt geverticuteerd, bemest en graszaad ingebracht. Gedurende enkele weken daarna moet regelmatig worden bewaterd en zijn de bewerkte delen niet begaanbaar.

Er is voldoende geld ingezameld om de drie picknickbanken te vervangen. De nieuwe banken worden iets groter, zodat zes personen comfortabel kunnen zitten, en geplaatst na het verbeteren van de grasmat. Overigens zoekt de tuincommissie versterking uit het monument, in aflossing van commissielid ‘van het eerste uur’ Ida Gorter. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Lidy Valkenburg (l.valkenburg@planet.nl).

Duurzaamheid

Actueel ligt voor de VvE het accent van duurzaamheid op isolatie van het monument en creëren van de mogelijkheid voor het laden van elektrische voertuigen. Vanwege het dakoppervlak (nieuwbouw), erfgoed-overwegingen en de bodemtoestand is het paleis nu niet geschikt om zelf elektriciteit op te wekken of warmte aan de bodem te onttrekken. Hoewel de gemeente een ambitieuze doelstelling heeft gepresenteerd met afkoppeling van het aardgasnetwerk in 2030 lijkt dit door ontwikkelingen ingehaald. De VvE is aangesloten bij de gesprekken die de gemeente hierover voert, onder andere via wijkconsultaties.

De ontwikkelingen rond verwarmingsvormen gaan snel, maar het is in ‘22 vermoedelijk te vroeg om bewoners keuzes voor te leggen. Voor het monument geldt dat voor de overgang naar een nieuwe verwarmingsvorm de isolatie moet worden verbeterd. Daarvoor geldt binnen de VvE overigens het gebruikelijke besluitvormingsproces. De overgang is alleen om die reden een proces van jaren. Knelpunt met betrekking tot isolatie van de oudbouw zijn de metalen raam- en deurkozijnen met gehecht dubbel glas. De VvE heeft met twee aanbieders opties verkend voor het plaatsen van achterzetramen. Die opties bleken kostbaar (tot €40.000 voor een middelgrote woning), bouwkundig ingrijpend en onpraktisch (beperking van de gebruiksruimte en opslag in de zomer). Bovendien konden beide aanbieders geen garanties geven omtrent de isolatiewinst. Op 4 juni vindt het volgende gesprek plaats met de gemeente over kaders van duurzaamheid voor rijksmonumenten. Ditmaal sluiten vertegenwoordigers aan van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bewoners worden naderhand geïnformeerd over de uitkomsten.

Het gesprek met de gemeente over het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte op de Heselbergherweg verloopt moeizaam. De gemeente heeft moeite de eigen doelstellingen voor het creëren van laadpleinen te realiseren. Men stuurt richting VvE’n vooral op realiseren in eigen beheer. Op dat punt is landelijke wetgeving in ontwikkeling die VvE’n vanaf ‘22 verplicht bewoners laadfaciliteiten te bieden. Marktpartijen bieden daarvoor zogenoemde VvE-pakketten aan. De VvE onderzoekt met Allego welke pakketten voor het paleis in aanmerking komen. Vooruitlopend op besluiten in de ALV houdt de VvE het voorstel voor een laadplein op de Heselbergherweg actueel.

Overigens zoekt de duurzaamheidscommissie nog voor het onderwerp enthousiaste leden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Menno van Benthem (mvbent@hotmail.com).

Tot slot. De VvE heeft namens twee bewoners (Martijn Aalders en Marc Koppenhagen) op basis van een eerste ontwerp de vraag voorgelegd aan de gemeente welke ruimte bestaat voor het plaatsen van extra ramen in de kap van het monument. De vraag is behandeld door het Team Welstand en Monumenten. Het team heeft geoordeeld dat tijdens de verbouwing tot woningen zorgvuldig is afgewogen waar ramen geplaatst konden worden in de monumentale kap. Vanuit perspectief van erfgoedbeheer is een verdere aantasting van de kap niet wenselijk. Het woord ‘aantasting’ geeft aan welke waarde de gemeente toekent aan het belang van erfgoedbeheer. Hoewel dit oordeel de VvE formeel niet belet van het indienen van een vergunningsaanvraag, is de kans op succes vrijwel nihil. De VvE schat in dat ook wanneer in de toekomst alsnog ruimte wordt geboden, de gemeente eisen zal stellen aan het ontwerp. Men zal als voorwaarden stellen bij het ontwerp te worden betrokken (vergelijkbaar met het herontwerp van de gymzaal) en dat voor een eenvormig ontwerp wordt gekozen (alle woningen voorzien en hetzelfde raamontwerp). Het is zeer de vraag of de VvE met deze voorwaarden zal instemmen.

Met vriendelijke groet, het bestuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *